2018. gads foto, video un radio

Kārtējais raženais gads 🙂

LR1 radio raidījums Zināmais nezināmajā – kā biomateriāli top un kā notiek izpēte, lai radītu jaunus implantus, raidījumā Zināmais nezināmajā skaidro Rīgas Tehniskā universitātes Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra direktore Dagnija Loča: “Biomateriāls var būt laboratorijā sintezēts, gan no dabas paņemts, galvenais, lai tas labi saderētu ar cilvēka organismu. Tas izklausās vienkārši, bet tas ir sarežģītākais, lai taisītu cilvēka rezerves daļas…”.

LR1 radio raidījums Zināmais nezināmajā – Zinātne cilvēkam – to pavisam noteikti var attiecināt uz biomateriālu nozari. Apvienojot ķīmijas, fizikas, inženierzinātņu un medicīnas zināšanas un pētījumus. ir iespējams atvieglot cilvēku kustību spējas, piemēram, veidojot rezerves daļas gūžām, žokļiem un citām ķermeņa daļām. Ar to ikdienas nodarbojas Jānis Ločs. Viņš veido Baltijas Biomateriālu Ekselences centru. Iecerēts, ka centrs piedāvās industrijai vispusīgus pakalpojumus, no materiālu izstrādes laboratorijā līdz klīniskiem pētījumiem. Raidījumā Zināmais nezināmajā par Baltijas Biomateriālu Ekselences centra tapšanu stāsta Rīgas Tehniskās universitātes Gada zinātnieks,  inženierzinātņu doktors Jānis Ločs.

LR1 radio raidījums Zināmais nezināmajā – par ēdamās mikroaļģes spirulīnas audzēšanu un bioreaktoru izveidi. Spirulīna ir augu valsts izcelsmes omega-3, olbaltumvielu un antioksidantu avots. Vērtīgo īpašību dēļ tā tiek dēvēta par superēdienu. Piemēram, olbaltumvielu spirulīnā ir līdz pat trim reizēm vairāk nekā gaļā vai pākšaugos. Tradicionāli šo tropu mikroaļģi ievāc seklos dīķos Āfrikā, kur to lieto uzturā jau gadu simtiem, rūpnieciskos mērogos pēdējās desmitgdēs to kultivē tuksnešainos apgabalos ASV, Ķīnā un citās tropu un subtropu zemēs, tomēr tur tiek izmantota zemas ražības metodes. Par spirulīnas audzēšanu Latvijā stāsta RTU VĶTI pētnieces, inženierzinātņu doktores Agnese Stunda-Zujeva un Kristīne Veģere.

LR1 radio raidījums Zināmais nezināmajā – RTU Jaunā zinātnieka titula ieguvēja Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra pētniece Arita Dubņika par bioadhezīviem materiāliem.

LR1 radio raidījums Zināmais nezināmajā – RTU zinātnieku radītais pārklājums ir videi draudzīgs, tā sastāvā ir Latvijas māls, koksnes šķiedras un pārstrādāts papīrs, kā arī sastāvdaļas, kas nodrošina labāku materiāla saķeri. Pārklājums novērš atkritumu izkliedi vējā un ierobežo nepatīkamu smaku izplatīšanos apkārtējā vidē. RTU Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta pētniece Olita Medne stāsta par videi draudzīgu izsmidzināmu pārklājumu izveidi, lietošanai āra apstākļos.

Raksts žurnālā Innovation – Jānis Ločs par zinātni starptautiskā līmenī.

“Varbūt vīrieši zinātnieki uzskata, ka zinātne ir precīza zinātne un tur ir vieta vīrietim, jo vajadzīga tehniskā domāšana, bet sieviete lauž visus šos stereotipus. Sieviete var paskatīties uz lietām no dažādiem skatu punktiem,” saka zinātniece Kristīne Šalma-Ancāne LNT raidījumā “900 sekundes”.